Acum, ca femeie, ai o mulţime de metode de contracepţie la îndemână: pilule, diafragme, sterilet, implant, pentru o zi, pentru o lună sau de lungă durată. Nu-ţi rămâne decât să alegi metoda care ţi se potriveşte şi să afli care sunt avantajele şi dezavantajele ei.
Nu de puţine ori, alegem o metodă contraceptivă pentru că a folosit-o cu succes prietena cea mai bună. Însă fiecare etapă din viaţă presupune anumite schimbări hormonale, de aceea este important să alegi o metodă contraceptivă potrivită.
Pilula lunară - pentru femeile tinere
Îţi oferă 99% protecţie contra unei sarcini nedorite şi-ţi dă siguranţa că tu decizi când este momentul potrivit să devii mamă. Există două tipuri de pilule:
1. Pilula combinată conţine doi hormoni (estrogen şi progesteron) care blochează ovulaţia. O iei 21 de zile pe lună şi 7 faci pauză.
2. Pilula monohormonală conţine doar un hormon (progesteron) şi trebuie luată timp de 28 de zile, la aceeaşi oră. Aceasta este recomandată în special mămicilor aflate în perioada de alăptare.
Avantaje: Este uşor de administrat şi îţi reglează ciclul menstrual, diminuând durerile şi durata lui.
Dezavantaje: În primele luni, poţi lua în greutate, poţi avea greţuri, ameţeli şi dureri de cap.
Pilula de a doua zi - în caz de urgenţă
O poţi folosi atunci când ai avut un contact sexual neprotejat. Prima pilulă trebuie luată în primele 72 de ore după contact, iar a doua, la 12 ore după prima.
Avantaje: O foloseşti de maximum două ori pe an, deoarece conţine o mare concentraţie de hormoni.
Dezavantaje: Cu cât se întârzie administrarea ei, cu atât scade efectul contraceptiv.
VEZI AICI ALTE METODE INDICATE DE CONTRACEPŢIE