Un sfert dintre persoane consideră că antibioticele tratează răceala şi te scapă de tuse. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Health Protection Agency.
Rezultatele obţinute în urma unui sondaj realizat pe 1.800 de persoane din Marea Britanie reprezintă un semnal de alarmă pentru autorităţile din domeniul sanitar. Medicii avertizează că antibioticele nu pot distruge virusurile, microorganisme responsabile de apariţia infecţiilor tractului respirator, informează BBC.
Acelaşi studiu mai arată că o persoană din 10 foloseşte aceste medicamente ori de câte ori se îmbolnăveşte, fără a apela la sfatul unui specialist. Medicii de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor atrag atenţia că răcelile şi infecţiile virale nu sunt sensibile la antibiotice, iar administrarea unor astfel de tratamente afectează flora intestinală şi generează rezistenţă la produsele utilizate greşit.
Potrivit acestora, rezistenţa la antibiotice este o problemă majoră de sănătate publică, datorată, în mare măsură, utilizării lor inadecvate.
"Antibioticele nu se folosesc împotriva virusurilor. Le luăm degeaba. În schimb ele distrug germenii care ne protejează. Mai mult, luate în acest caz pot crea rezistenţă la germeni", spune dr Cliodna McNulty, cu prilejul Zilei Europene a Informării despre Antibiotice.
Statisticile de specialitate arată că aproximativ 80 dintre prescrierile pentru antibiotice se înregistrează în cabinetele de asistenţă primară. Datele arată că o mare parte din acestea nu aduc beneficii în ceea ce priveşte vindecarea infecţiilor. Pentru reducerea impactului rezistenţei la antibiotic, măsurile de control al infecţiilor sunt igiena mâinilor şi descoperirea unor noi antibiotice cu alte mecanisme de acţiune.
În partea de sud a Europei, cele mai frecvente cazuri de rezistenţă multiplă la antibiotice fac referire la stafilococul