Cercetătorii de la centrul CERN, din Elveţia, au reuşit să depăşească din nou viteza luminii în cadrul unui experiment realizat la sfârşitul săptămânii trecute, în încercarea lor de a confirma faptul că neutrinii pot călători mai rapid decât lumina, acest lucru putând să dărâme teoria relativităţii a lui Albert Einstein, scrie presa britanică.
Oamenii de ştiinţă au trimis din nou o serie de particule subatomice prin acceleratorul de particule „Large Hadron Collider". După ce au refăcut testele de peste 20 de ori, ei au înregistrat aceleaşi rezultate ca prima dată.
Explicaţii SF
Astfel, teoria veche de 106 ani a lui Einstein spunea că nicio particulă nu poate circula mai rapid decât lumina în vid, deoarece acesta nu are masă. Cu toate acestea, neutrinii pot circula prin orice, deoarece au o masă infimă. După această serie de rezultate, lumea ştiinţei, deja divizată, a oferit mai multe explicaţii posibile, unele care ţin chiar de domeniul fantasticului. Unii cercetători au vorbit despre existenţa altor dimensiuni care oferă neutrinilor o scurtătură.
Cu toate acestea, primele rezultate din septembrie au fost contrazise de mai mulţi experţi. Criticii au spus că primul test, în care au fost folosiţi 15.000 de neutrini deodată, a putut avea erori din cauza cantităţii mari. În plus, diferenţa de viteză faţă de cea a luminii a fost de doar 60 de nanosecunde, ceea ce înseamnă că poate exista o marjă de eroare, iar o concluzie clară nu poate fi trasă. Cercetătorii de la Gran Sasso s-au declarat deschişi faţă de colaborarea cu alte laboratoare din întreaga lume pentru verificarea informaţiilor.