USL a anuntat ca va infiinta o comisie politica care sa intocmeasca un raport privind acuzatiile care i se aduc presedintelui Traian Basescu. Potrivit liderilor USL, in maximum o saptamana raportul va fi finalizat si discutat in grupurile parlamentare ale USL, iar in paralel liderii Opozitiei vor initia o dezbatere publica pentru a le spune romanilor de ce se face aceasta actiune.
Pentru a-l suspenda pe presedinte, USL are nevoie de 234 de voturi in Parlament (fata de 217 membri). Pentru demiterea presedintelui, e nevoie de jumatate plus unul dintre participantii la referendumul organizat pentru demitere.
Calendarul actiunilor USL pentru demiterea presedintelui:
La nivel procedural, raportul USL va fi depus in Parlament si trebuie sa intre in dezbatere in conducerea reunita a celor doua Camere. Conform Constitutiei, procedura de suspendare poate fi initiata de o treime din numarul senatorilor si deputatilor. Articolul 95 (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui. Constitutia RomanieiConform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei urmeaza sa fie depusa concomitent la Birourile permanente al