Kelemen Hunor spune că, din punct de vedere diplomatic, statul român nu poate întreprinde "un demers neamical" faţă de statul francez, cerând repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, în condiţiile în care România a comis o greşeală, când a refuzat donaţia atelierului din Paris al artistului, potrivit Mediafax.
Informaţia este cuprinsă într-un răspuns transmis luna aceasta în urma unei interpelări parlamentare.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional precizează, într-un răspuns semnat de ministrul Kelemen Hunor, că sprijină orice demersuri de punere în valoare a memoriei lui Constantin Brâncuşi, dar subliniază că măsurile pentru o eventuală reînhumare la Hobiţa a osemintelor sculptorului român, înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, pot fi făcute numai cu acordul moştenitorilor de drept.
"Din punct de vedere diplomatic, statul român nu poate să întreprindă un demers care poate fi neamical faţă de statul francez, în condiţiile în care statul român a comis deja o greşeală, refuzând donaţia atelierului din Paris făcută chiar de către Constantin Brâncuşi în timpul vieţii", spune ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Ministrul precizează că instituţia pe care o conduce "nu poate decât să încurajeze familia lui Constantin Brâncuşi în această acţiune care poate fi benefică pentru imaginea ţării". Totodată, Kelemen Hunor adăugă că ar putea sprijini manifestările dedicate celebrului sculptor, organizate la Hobiţa, astfel încât localitatea să devină "un centru cultural important şi vizibil pentru artiştii din întreaga lume şi pentru turişti".
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte că, în urma unui memorandum al premierului din iulie 2003, "a iniţiat o serie de demersuri informale de tatonare a unor mari personalităţi culturale franceze" în ceea ce priveşte oportunitatea repatrierii osemintelor lui Consta