Prezent în fața parlamentului australian, președintele Barack Obama a explicat că regiunea Asia-Pacific este o prioritate absolută a administrației sale. "America este aici ca să stea", a subliniat Obama. FP vă oferă un fragment din articolul "Secolul Pacific al Americii", semnat de Hillary Clinton, în care este explicată viziunea strategică a Statelor Unite asupra Pacificului.
Articol din ediţia nr. 25 a FP România, din 14 noiembrie la toate chioşcurile. Pe măsură ce războiul din Irak se încheie iar America începe să-şi retragă forţele din Afganistan, Statele Unite se află într-un punct de răscruce. În decursul ultimilor zece ani, am alocat resurse imense celor două teatre de operaţiuni. În următorul deceniu trebuie să alocăm resursele cu inteligenţă şi judiciozitate pentru a ne pune în cea mai bună poziţie pentru a ne menţine leadershipul, securiza interesele şi promova valorile. Unul din cele mai importante obiective ale autorităţilor americane în viitoarea decadă va fi creşterea substanţială a investiţiilor diplomatice, economice, strategice sau de altă natură în regiunea Asia-Pacific.
Asia-Pacific a devenit esenţială pentru politica internaţională. Întinzându-se de la subcontinentul Indian până pe coastele occidentale ale Americilor, regiunea cuprinde două oceane – Pacific şi Indian – care sunt din ce în ce mai interdependente strategic şi comercial. Cuprinde aproape jumătate din populaţia globului. Include mulţi actori cheie ai economiei globale şi statele cu cele mai mari emisii de gaze cu efecte de seră. Este casa unor aliaţi strategici şi a unor puteri emergente importante ca India, China sau Indonezia.
Într-o perioadă în care arhitectura economică şi de securitate a regiunii se dezvoltă pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea, angajamentul Americii este esenţial. SUA va ajuta la crearea acelei arhitecturi care va duce la păstrarea l