Investitorii de pe Bursă vor aştepta în aceste zile decizia finală cu privire la proiectul legislativ care propune majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Proiectul este programat să fie votat în Parlament în zilele de luni şi marţi, 21 şi 22 noiembrie.
Bursa de la Bucureşti a coborât vineri cu 1%, pe o lichiditate în scădere şi asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
În această săptămână piaţa a scăzut în toate cele cinci şedinţe, astfel că indicele general al Bursei BET-C a coborât cu 2,7%. "Interesul crescut la cumpărare a fost ilustrat în volumele tranzacţionate, aflate peste media ultimelor luni. Interesul a fost susţinut şi întreţinut de aşteptările pozitive cu privire la votul favorabil din plenul Camerei Deputaţilor programat pentru luni. Scăderea de astăzi (vineri -n.red.) a volumelor pe SIF-uri vine pe fondul unei «oboseli» a entuziasmului coroborată cu o presiune redusă la vânzare. Astfel, s-a creat o senzaţie de acalmie, aşteptare, tatonare în ajunul unei decizii mult-aşteptate", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.
Titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 17,4%, susţinute de discuţiile şi introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni.
Titlurile SIF-urilor au fost vineri printre puţinele acţiuni de la BVB care au fost pe verde încă din primele minute şi au încheiat şedinţa cu creşteri cuprinse între 1,5% şi 2,3%.
Brokerul crede că în cazul unui vot pozitiv pentru creşterea pragului de deţinere, preţurile acţiunilor SIF vor avansa uşor, întrucât speculatorii vor începe să îşi marcheze din profituri.
Top creşteri şi scăderi la bursă
"Majoritatea merg pe dictonul: