Electoratul spaniol a taxat performanţa deplorabilă a stângii: Partidul Popular a câştigat majoritatea absolută în Parlamentul iberic şi poate conta pe 187 de mandate din totalul de 350. Este cel mai bun rezultat al acestei formaţiuni de la înfiinţarea în 1989. Partidul Popular este lider în 45 din cele 52 de circumscripţii electorale.
Sărbătoarea dreptei nu a fost însă de lungă durată, nici măcar la centrala partidului din Madrid. Mariano Rajoy, liderul formaţiunii în vârstă de 56 de ani, a anunţat chiar în discursul său de învingător că spaniolii nu trebuie să se aştepte la un miracol, ci trebuie să fie uniţi în eforturile de rezolvare a crizei şi de recâştigare a respectului Spaniei la Bruxelles. De asemenea, viitorul premier spaniol a cerut pieţelor un răgaz de "măcar jumătate de oră” pentru a-şi pune în aplicare planul de asanare a crizei.
Însă în condiţiile în care Madridul plăteşte deja randamente de peste 6% la titlurile sale de stat, Rajoy va avea probabil doar un sfert de oră pentru a anunţa un plan fezabil. Apoi mai este şi chestiunea şomajului extrem de ridicat de 21,5% în Spania. I-or fi acordat spaniolii încrederea lui Rajoy, dar infinită nu va fi nici aceasta.
Die Welt: Fără bonitatea Germaniei, zona euro e pierdută
Majoritatea continentului insistă că Banca Centrală Europeană trebuie să devină creditorul ultimativ. Dar un atare scenariu va însemna, cel mai probabil, pierderea bonităţii Germaniei. Şi asta, doamnelor şi domnilor, nu-şi poate permite nimeni–fără supărare…
Contează că Tratatele europene interzic în mod expres finanţarea fără limită a statelor? Nu foarte mult, pentru că în criză legea nu este respectată, ci se doreşte adaptată la noile condiţii. Pe termen scurt, toată lumea vrea linişte pe pieţe, dar pe termen lung parcă nimeni nu mai gândeşte.
Cancelarul Angela Merkel are şi restricţii i