Sistemul bancar a revenit în teritoriul negativ în trimestrul al treilea, cu o pierdere de 860 mil. lei (aproape 200 mil. euro), după ce la semestru cumulase un profit net de 94,5 mil. lei. Astfel, la nouă luni rezultatul negativ l-a depăşit pe cel de pe întreg anul 2010.
Pierderea cumulată din sistemul bancar raportată la sfârşitul lunii septembrie de 765 milioane de lei (circa 176 mil. euro) a depăşit cu 62% nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 474 milioane de lei, potrivit unor surse bancare.
Posibilitatea ca sistemul bancar să rămână pe pierdere şi în 2011 este din ce în ce mai mare având în vedere şi ameninţarea ca băncile-mamă să taie finanţările în euro. Pe întreg anul 2010, sistemul bancar a avut o pierdere netă de 304 milioane de lei, pentru prima dată din 1999, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.
Pierderile înregistrate de bănci în T3 vin în contextul în care portofoliile de credite continuă să se afle sub presiune, iar o parte importantă din profiturile operaţionale merge în provizioane. Reintrarea sistemului bancar pe pierdere în al treilea trimestru şi ponderea record de 23% pe care au atins-o în septembrie creditele neperformante au pus presiune pe capitalurile băncilor, unele fiind în curs să opereze majorări.
Până acum băncile s-au conformat solicitărilor BNR de consolidare a capitalului, însă presiunea sub care au intrat multe bănci-mamă care au nevoie de miliarde de euro pentru propriul capital ar putea complica situaţia, fiind posibil ca unele bănci să suspende total creditarea. Creditele neperformante au crescut spectaculos de la începutul crizei, iar ascensiunea a continuat şi în 2011. Ponderea creditelor care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile în totalul portofoliilor de credite ale băncilor a urc