Printre cele mai interesante lucrări expuse la Muzeul Deşeurilor, de la Expo Transilvania, este standul elevilor din comuna clujeană Panticeu.
Clujenii pot vedea până în 11 ianuarie 2011, la Expo Transilvania, Muzeul Deşeurilor, unde sunt expuse mai multe lucrări realizate din obiecte reciclate de către elevi şi studenţi din Cluj. Unul dintre cele mai interesante exponate este un robot realizat de studenţii Universităţii Tehnice exclusiv din deşeuri.
Merg în laborator să facă hârtie
Un alt punct de atracţie al muzeului este standul organizat de şcoala din comuna clujeană Panticeu. Grupul de elevi este coordonat de directoarea şcolii, Ofelia Popa, care predă chimie. Aceştia produc hârtie într-un atelier improvizat de la şcoală. „Au fost mai mulţi interesaţi de aceste cursuri, pe care le ţin după ore, dar în final au rămas doar vreo 15. Dar sunt atât de pasionaţi încât vin ei la biroul meu să îmi ceară cheia de la laborator să meragă să mai facă hârtie", susţine profesoara. Ea spune că ideea de a-i educa pe copii prin artă i-a venit după un stagiu de şase luni petrecut în Scoţia, unde a văzut ce pot face tinerii din hârtia produsă manual.
Atelier improvizat
Aventura reciclării hârtiei la şcoala din Panticeu a început în urmă cu câteva săptămâni. Raluca Petruş are doar 14 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la şcoala din Panticeu. Spune că ştia teoretic de mult cum se produce hârtia, dar a fost încântată să participe efectiv la acest proces. „Folosim cofraje de ouă aduse de acasă. Le mărunţim, le înmuiem în apă, iar cu un aparat adus de doamna profesoară de acasă amestecăm până obţinem o pastă", explică tânăra procedeul de lucru. Pasta este trecută apoi printr-o sită, pe care se prind diferite particule. Copiii desprind apoi această peliculă de pe sită, o pun la uscat şi obţin astfel câte o coală de hârtie. „Este foarte