Comisia Europeană (CE) va propune miercuri un control şi o monitorizare mult mai strictă a bugetelor ţărilor din zona euro, care dacă vor funcţiona ar putea permite în câţiva ani înfiinţarea obligaţiunilor comune, a declarat un oficial din regiune, citat de Reuters.
Executivul UE va propune două reglementări menite să consolideze guvernanţa economică a zonei euro, într-o încercare de calmare a temerilor legate de sustenabilitatea proiectului monedei unice.
CE va prezenta totodată un studiu cu trei opţiuni privind crearea unor obligaţiuni comune pentru cele 17 ţări care folosesc moneda unică, dar fără concluzii sau sugestii referitoare la cea mai bună soluţie.
Prima reglementare propusă de Comisie se referă la posibilitatea obţinerii de împrumuturi de urgenţă din fondurile de salvare ale zonei euro, actuale sau viitoare, dar cu condiţia acceptării în prealabil a monitorizării economiei de către CE.
Oficialul a spus că monitorizarea va fi chiar mai extinsă decât în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, ţări care au primit ajutor financiar de urgenţă.
"Dacă un stat este pus sub această supraveghere sporită, din cauza riscului de a cere un program de sprijin, atunci prezenţa reprezentanţilor Comisiei ar fi aproape permanentă", a arătat sursa.
În cazul în care o ţară va refuza supravegherea, atunci nu va avea dreptul la asistenţă prin Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF), care va deveni Mecanismul European de Stabilitate de la jumătatea lui 2013.
A doua reglementare va da Comisiei dreptul să analizeze proiectele de buget ale ţărilor din zona euro, să facă sugestii pentru schimbări, sau chiar să ceară un nou proiect de buget, dacă cel prezentat nu respectă criteriile convenite.
Proiectele de buget trebuie să fie înaintate CE până la jumătatea lu