Craioveanul Alexandru Niculescu (foto) (n. în 1979), cofondator al Centrului pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova (CEP), a absolvit Universitatea de Arte din Bucuresti, iar între 2006-2008 a beneficiat de bursa „Vasile Pârvan“ la „Accademia di Romania“ din Roma. În perioada 2008-2010 a obţinut bursa „Theodor Aman“ la Academia de Arte Vizuale din Leipzig, ambele burse fiind câştigate de Alexandru Niculescu pe baza unor concursuri susţinute. În 2009, împreună cu Adrian Bojenoiu a reactivat Clubul Electroputere, iar proiectul lor „Romanian Cultural Resolution – documentar“ reprezintă anul acesta România la Bienala de Artă de la Veneţia. GdS i-a adresat câteva întrebări lui Alexandru Niculescu legate de evenimentul de astăzi din Capitală.
- Lansarea albumului de artă „Romanian Cultural Resolution“ de luni (astăzi - n.r.) va cuprinde şi un dialog pe tema contextului artei contemporane din România, dialog la care veţi participa. Ce aţi spune despre contextul artei contemporane din Craiova? Bănia este (încă) destul de izolată sau evenimentele artistice din Cetatea Banilor nu sunt mediatizate precum în Capitală?
- Pe Craiova numai Cetatea Banilor nu aş numi-o! Nici măcar Cetatea Banilor altora. Iar lucrul ăsta se răsfrânge şi asupra mediului artistic, evident. Comparativ cu alte oraşe din ţară, în Craiova contextul artistic este foarte timid. Pe de o parte, nu se fac investiţii în artă, pe de altă parte artiştii nu se mobilizează să ia atitudine.
În ceea ce priveşte promovarea unui eveniment, cred că în ziua de astăzi nu se mai pune problema vreunei discriminări regionale. Internetul este acelaşi pentru toată lumea. Cred că se pune mai degrabă problema în ceea ce priveşte calitatea unui eveniment. Cum reuşeşti să creezi ceva care să fie competitiv, interesant şi luat în calcul de toată lumea. Propunerile bune se propagă cu viteza luminii. Ş