Pe fondul puternicului scandal din administraţia gălăţeană în legătură cu serviciile de distribuţie a energiei termice, municipalitatea pare să fi găsit o soluţie prin atragerea unei investiţii în producţia de energie termică.
Primarul Dumitru Nicolae a efectuat o vizită de trei zile la Linköping, în Suedia, la sediul companiei Usitall, ce face parte din grupul Tekniska Verken, specializat în producerea energiei electrice şi termice prin incinerarea deşeurilor. Ca mărime şi cifră de afaceri, Tekniska Verken este a doua companie suedeză producătoare de energie şi cea mai mare companie deţinută de o municipalitate din Suedia. Este singurul producător de energie din resurse regenerabile ce controlează întreg procesul, de la colectarea deşeurilor la distribuţia energiei către consumatorul final.
La finalul vizitei la Linköping primarul Galaţiului a ajuns la o primă înţelegere cu administraţia Usitall, aceea că firma suedeză ar putea construi la Galaţi o capacitate de producere a energiei termice prin incinerarea deşeurilor, în valoare de aproximativ 100 milioane euro. Investiţia ar fi amortizată din vânzarea energiei termice.
Deşi primarul nu a oferit prea multe detalii, se pare că investiţia ar putea fi amortizată foarte bine în condiţiile păstrării actualului preţ al gigacaloriei, care la Galaţi este de 247 lei. Pentru continuarea discuţiilor cu Usitall, primăria are nevoie de acordul de principiu al Consiliului Municipal (CLM) Galaţi pentru încheierea unui parteneriat public-privat între CLM şi Usitall.
Acest subiect va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a CLM, ce ar putea avea loc chiar în cursul acestei săptămâni. Calea unei astfel de colaborări e facilitată şi la nivel diplomatic, după ce ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, a efectuat o vizită la Linköping, pe 18.10.2010, pentru stabilirea unui parteneriat cu România în