La dozatoare nu găsiţi întotdeauna lapte de cea mai bună calitate. Controale recente au arătat că laptele din aceste aparate are grăsimea sub limita de 3,5%, că este amestecat cu apă şi \"smântânit\". Sursa: WWW.JOIANA.RO
Automatele reprezintă ultima metodă de distribuire a laptelui crud de vacă. Dar în rezervorul acestor aparate se găseşte în dese situaţii, conform unui control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), lapte crud care nu respectă conţinutul de grăsime al unui produs proaspăt şi original.
Explicaţia specialiştilor este că laptele este îndoit cu apă sau este folosit iniţial în procesul de realizare a smântânii.
Producătorii se apără şi spun că e normal că grăsimea laptelui dintr-un rezervor mare să nu fie uniformă, fiind mai redusă spre vârful vasului.
Amenzi de 59.000 de lei
În cadrul unui control naţional al ANPC, desfăşurat în perioada octombrie-noiembrie, au fost verificaţi 110 operatori - dintre care la 64 s-au găsit nereguli şi 163 de automate - dintre care 13% prezentau deficienţe.
Grăsimea laptelui, semnul că produsul e contrafăcut
Din 19 eşantioane recoltate de lapte comercializat prin intermediul automatelor, 25% au fost neconforme cu normele legale în vigoare. Mai exact, conţinutul de grăsime găsit a fost între 3,1% şi 1,8%, faţă de minimum de 3,5 % prevăzut de legislaţia europeană în acest domeniu.
"Concentraţia grăsimii sub valoarea de 3,5% a unui lapte denumit crud este semnul clar că alimentul a fost fie îndoit cu apă şi poate chiar şi sare, fie a fost smântânit", ne-a explicat Cristina Pavel, inginer în industria alimentară.
Alte nereguli constate se referă la conţinutul de proteină 2,69%, faţă de minimum de 2,9% prevăzut, iar laptele crud de vacă prezenta densitatea grame/ litru sub cea legală.
Produsele contrafăcute nu sunt bune pentru sănătate
"Orice prod