Ieri a debutat la Cluj-Napoca cea de-a 5 ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc FFesT.
Manifestarea reuneşte proiecţii de film realizate de studenţii de la şcolile de cinematografie din România, dar vor fi şi producţii ale studenţilor din Ungaria, Spania şi Rusia. Aproximativ 40 de filme vor intra în competiţia festivalului. În cadrul acestuia vor exista şi trei workshop-uri.
Participare internaţională
„Cel mai important lucru care se întâmplă la această ediţie este faptul că am reuşit să atingem un obiectiv propus mai demult şi anume să facem în aşa fel încât FfesT să devină o manifestare internaţională. Dacă până acum participau numai studenţii de la şcolile de cinematografie din ţară, acum avem şi participare internaţională. Am reuşit să deschidem festivalul spre lume şi să dăm şansa studenţilor noştri să iasă şi peste hotare cu producţile lor şi să poată vedea ce se face în şcolile de profil din afara ţării”, a declarat prof. Doru Pop de la Catedra de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB.
Trei workshop-uri
Manifestarea a debutat practic în cursul zilei de ieri, când a avut loc primul workshop de regie, susţinut de prof. Ioan Cărmăzan.
Cel de-al doilea workshop este unul de fotografie, şi va avea loc între 22 şi 24 noiembrie, fiind susţinut de prof.univ.dr. Dorel Găină. Acest workshop propune participanţilor o incursiune în „street photography”. Manifestarea porneşte cu o iniţiere documentară asupra arhivelor de fotografie contemporană şi se va încheia cu prezentarea rezultatelor într-o proiecţie video cu public.
Ultimul workshop este de fapt un masterclass, susţinut în 25 noiembrie de renumitul regizor Csaba Bollok, care va prezenta metodele lui de lucru şi va reproduce împreună cu studenţii secvenţe din filmele lui.
Deschiderea oficială a FfesT va avea loc în data de 24 noiembrie, de la ora