Pe viitor, domeniile unde vor avea loc cele mai multe insolvenţe vor fi retailul şi imobiliarul, potrivit reprezentanţiilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
În prezent, categoriile cu cea mai mare pondere în piața de insolvență sunt retail, imobiliare și industrii (incluzând producția de utilaje, farmaceutice, agro-alimentare).
Printre principalele cauze care generează probleme în domeniile retail și imobiliare se numără lipsa de finanțare, o problemă care afectează sever aceste domenii de activitate, precum și scăderea puterii de consum a populației și a cererii de imobile. “Aceste puncte nevralgice au determinat reducerea semnificativă a cererii în piață atât pentru bunuri de larg consum, cât și pentru proprietăți imobiliare”,au declarat oficialii CITR.
În cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvență rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanțarea stocurilor, în condițiile unei structuri rigide a costurilor și a unor activități puternic sezoniere.
Veniturile pe metru pătrat continuă să fie la un nivel foarte jos, iar marjele de profit fac față cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare. De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societăți constituie o barieră în derularea activităților de retail în cadrul procedurilor de insolvență.
În ultimii ani, atât micile magazine de stradă, cât și marile companii de distribuție de bunuri de consum au fost afectate,potrivit reprezentanțiilor CITR.
Multe proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost amânate
Următorul domeniu afectat de insolvență, după cel al retailului, este cel imobiliar, atât la nivelul proiectelor imobiliare rezidențiale sau comerciale, cât și la cel al producătorilor de materiale de construcții.
În ceea ce privește proiectele imob