Prefectul Claudiu Palaz a anunţat astăzi că până la sfârşitul anului Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va aloca banii necesari renovării clădirii-emblemă a oraşului Constanţa. După 1 ianuarie vor începe lucrările de restaurare.
Începând din anii ’90, Cazinoul s-a degradat pe zi ce trece. Istoria zbuciumată a edificiului este scrisă, din iunie 2007, de primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a concesionat monumentul de arhitectură aflat în paragină pentru o perioadă de 49 de ani firmei israeliene Queen Investments SRL. Reprezentanţii firmei s-au lăsat păgubaşi şi au lăsat totul şi în mai paragină decât găsiseră.
„Fata urâtă şi bogată“
În 2011, primarul Radu Mazăre a anunţat că intenţionează să vândă Cazinoul Constanţa, „fata batrână şi urâtă a Constanţei“, după ce investitorii israelieni au renunţat la contractual de concesiune. Propunerea se afla pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Local, dar a fost retrasă, iar edilul a anunţat că va lăsa constănţenii să decidă soarta Cazinoului. Prezent la Constanţa, ministrul Elena Udrea a declarat că MDRT se implică în restaurarea clădirii – monument, iar după aceste lucrări, „clădirea trebuie folosită în scop turistic şi cultural“.
Consilierii locali din Constanţa au aprobat la 24 august transmiterea Cazinoului în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primarul Mazăre a spus că, dacă într-un an ministrul Elena Udrea nu demarează lucrările, va vinde edificiul unui investitor.
Istoria unui monument
Clădirea Cazinoului a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze ridice clăd