Sunt vechi de mii de ani, au forme care îi fac pe oameni să se simtă pitici pe Pământ. Copacii matusalemici există în toată lumea. Pe lângă faptul că au cea mai lungă viaţă de pe Pământ, copacii sunt importanţi pentru sănătatea oamenilor.
Fără ei, oamenii n-ar mai avea suficient oxigen, s-ar îmbolnăvi mult mai uşor, iar schimbările vremii ar fi la ordinea zilei. În fiecare an, botaniştii descoperă momumente ale naturii. Fie că sunt în California, Sri Lanka sau Mexic, arborii vechi de mii de ani sunt adevărate atracţii turistice.
Bătrânul Tjikko
Unul dintre cei mai vechi copaci din întreaga lume a fost descoperit acum câţiva ani în provincia suedeză Dalarna. Este vorba despre un molid cu vârsta de 9550 de ani- cunoscut ca Bătrânul Tjikko. În acelaşi perimetru, specialiştii au găsit şi alţi arbori cu vârste de 375, 5660, 9000 şi 9550 de ani. Vârsta copacilor a fost datată cu carbon 14 la un laborator din Miani- Statele Unite.
În 2011, botaniştii au descoperit un alt arbore- cu vârsta de 4.824 de ani, considerat cel mai bătrân copac neclonat - Methuselah, un pin crescut în California. Specialiştii spun că sunt rari copacii care cresc singuri. Cei mai mulţi arbori sunt rezultatul colonării şi reproducerii vegetative.
General Sherman
Un alt copac vechi este arborele General Sherman, cu o vârstă cuprinsă între 2.300 si 2.700 de ani. Arborele faimos în toată lumea a fost denumit in 1879 dupa numele generalului din Războiul Civil American – William Tecumseh Sherman - de către biologul James Wolverton, care a luptat ca locotenent în subordinea lui Sherman.
Gigantul Sequoias General Sherman are un volum al trunchiului de 1.487 metri cubi, ceea ce il face sa fie cel mai mare copac din lume in ceea ce priveste volumul.
O altă specie de sequoia este Hyperion care trăieşte în Parcul Naţional Redwood- California. Este