Teodor Baconschi afirmă că o Uniune cu mai multe viteze ar redeschide „cutia cu demoni“ a Europei. El cere ca statele noneuro să rămână până la capăt la masa deciziilor.
Ministrul român al Afacerilor Externe cere ca reuniunile zonei euro să le preceadă pe cele ale Consiliului European. Astfel, Consiliul ar putea „filtra" deciziile luate în summiturile eurozonei. În 26-27 octombrie, reuniunile de la Bruxelles s-au ţinut în ordine inversă.
„Adevărul": Domnule ministru, guvernul şi preşedintele îşi reafirmă dorinţa aderării României la zona euro în 2015. Credeţi că este un obiectiv posibil, având în vedere scepticismul exprimat în mediile financiar-bancare?
Teodor Baconschi: Eurozona este centrul vital al Uniunii Europene. Este foarte bun faptul că se preconizează un sistem fiscal comunitarizat şi un mecanism aproape automat de sancţionare a celor indisciplinaţi. Şi aşteptăm ca bunul exemplu dat de guvernul nostru să fie asumat şi de alte guverne. Da, noi suntem convinşi că este nevoie de mai multă Europă, nu de mai puţină, pentru a ieşi din criză, a scoate economia europeană din irelevanţă şi a juca un rol mai important în lumea globalizată. Avem încă prospeţimea dată de statutul de nou stat membru.
Dar aplicăm criteriile zonei euro în ceea ce priveşte deficitele şi datoria publică, deşi nu suntem acolo. Nu e cam mult?'
Noi aplicăm strict criteriile Maastricht, în primul rând în interesul naţional, pentru a evita derapajele populiste. Menţinerea obiectivului aderării la euro în 2015 este corectă şi pentru că dă în economia reală un semnal de disciplină şi autodisciplinare.
Dar credeţi că pieţele vor fi convinse? Nu cumva afirmarea unui asemenea obiectiv, atât de îndrăzneţ, ne scade credibilitatea?
Eu cred că încrederea investitorilor va creşte, Dimpotrivă, dacă luam decizia de a amâna acest obiectiv sau de a-l pune în cong