Criza economică a afectat în mai mare măsură femeile decât bărbaţii, iar diferenţele dintre România şi alte ţări ale Uniunii Europene sunt mari la capitolul egalităţii de şanse pe piaţa muncii. Acestea sunt doar două dintre concluziile dezbaterii Importanţa economică a egalităţii de gen, organizată în cadrul ALTFEM – o campanie pentru schimbarea imagini femeii în societate, finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Care este situaţia femeilor în piaţa muncii în plină criză
Perioada de criză economică a accentuat situaţia discriminării de gen pe piaţa muncii din România, atrag atenţia reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Situaţiile de discriminare de gen cu care se confruntă femeile din România sunt mult mai frecvente odată cu criza economică, dar şi cu măsurile de austeritate care au desfiinţat unele instituţii care se ocupau cu egalitatea de gen, spune Livia Aninoşanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
„Ne confruntăm acum cu mult mai multă permisivitate privind ceea ce înseamnă discriminare pe piaţa muncii. Discriminare privind criterii de maternitate, persoane concediate la revenirea după concediul de creşterea copilului, sau pentru angajarea într-o firmă femeile sunt condiţionate de un angajament de a nu rămâne însărcinate pe o perioadă anume. Lucrul acesta este interzis de legislaţia românească în domeniul antidiscriminare, însă aceasta nu este o garanţie că nu se întâmplă”, spune Livia Aninoşanu, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
Deşi se confruntă cu discriminarea, femeile din România de cele mai multe ori trec peste fără a reclama acest lucru. Una dintre instituţiile care ar putea fi sesizată într-un caz de discriminare de gen este şi Avocatul Poporului. Elisabeta Dane, adjunct al Avocatului Poporului, spune că femeile din România