Radiografia Bursei de Valori Bucureşti după mandatul lui Valentin Ionescu arată precum cea a unui pacient care se tratează, dar mai are mult până la vindecare. Bursa are nevoie de companii noi ca de aer, dar tocmai listările au lipsit din mandatul fostului executiv.
Valentin Ioneascu a fost demis joi, 17 noiembrie, din funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Prin aducerea lui Valentin Ionescu, un broker cu experienţă, în conducerea executivă, Consiliul de Administraţie al BVB a mizat pe dinamizarea bursei şi pe reducerea decalajului faţă de pieţele mai dezvoltate din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia. Numirea sa la conducerea BVB în septembrie 2010 a fost primită cu mari aşteptări de piaţă pentru că Bursa de la Bucureşti se pregătea pentru listarea Fondului Proprietatea, eveniment ce ar fi trebuit să schimbe radical viitorul pieţei locale de capital.
Principalele realizări ale mandatului lui Ionescu sunt legate de introducerea conturilor globale de tranzacţionare, mai întâi pentru Fondul Proprietatea, conturi fără de care listarea Fondului la Bursă era imposibilă, apoi pentru acţiunile Petrom. Recent, tranzacţionarea conturilor globale a fost extinsă pentru acţiunile companiilor din indicele BET. De asemenea, la bursă se tranzacţionează contracte futures pe FP, BVB, aur şi argint. Un segment care a cunoscut o dezvoltare peste aşteptări în timpul mandatului lui Ionescu este cel al produselor structurate, aproape săptămânal fiind listate la Bursă noi emisiuni de certificate. În primele zece luni ale acestui an investitorii au încheiat tranzacţii de aproape 70 mil. euro.
La capitolul eşecuri, investitorii din piaţă au pus pe umerii lui Valentin Ionescu eşecul ofertei secundare de la Petrom din vara acestui an. Investitorii au criticat executivul BVB pentru că a acceptat ca of