Fără sprijin în parlament, fără o fundamentare juridică a acţiunii, USL vrea suspendarea preşedintelui. Speră astfel să îngroape scandalul mazilirii lui Geoană, care nu a adus punctele dorite.
Cu scandalul excluderii lui Geoană având efect de bumerang asupra procentelor USL, Crin Antonescu l-a convins pe Victor Ponta că e nevoie să schimbe tema de dezbatere publică; că e nevoie să se mai vorbească şi despre altceva decât rufele PSD spălate în public. Aşa că au scos de la sertar obsesia lui Dan Voiculescu - suspendarea preşedintelui - şi, luând ca pretext recentele intervenţii ale şefului statului pe tema indexării salariilor şi pensiilor, au pus pe tapet un nou subiect. Abia acum însă caută prin Constituţie articolele pe care le-ar fi încălcat Traian Băsescu şi ar merita o suspendare.
USL mai are o problemă: Antonescu a recunoscut că opoziţia nu are numărul necesar de voturi pentru ca demersul să aibă succes, dar susţine că alături de PSD vor căuta o soluţie.
Acţiune în pripă: îl suspendăm, apoi găsim motivele
Juriştii USL fuseseră însărcinaţi săpătămâna trecută să încropească pentru conducerea alianţei un raport care să adune "derapajele preşedintelui". Numai că, surpriză! La şedinţa USL nu a fost prezentat niciun raport pentru că nu exista. "Vi le dăm în scris", s-a eschivat Victor Ponta după anunţul demarării procedurii, când a fost întrebat de jurnalişti ce articol din Constituţie a încălcat preşedintele.
Cu temele nefăcute, co-liderii au înfiinţat o Comisie. Printre membri, Dan Şova, juristul PSD care a fundamentat mazilirea lui Geoană, liberalii Tăriceanu şi Mircea Diaconu.
În şapte zile trebuie să găsească temeiurile legale pentru suspendare.
Contactaţi telefonic de EVZ, mai mulţi jurişti ai partidului au dat din colţ în colţ: nimeni nu ştia de existenţa vreunui astfel de raport. Laconic, Dan Şova ne