Problema arieratelor din sectorul farma, discutata si la nivelul misiuni FMI in Romania si a presedintelui Traian Basescu, a adus companiile private la limita suportabilitatii, care in acest moment oricum finanteaza deficitul din sistem din banii aferenti unor credite luate anterior de la banci.
“Distribuitorii farma sunt, alaturi de producatorii farma, finantatorii deficitului acestui sistem. Producatorii de medicamente finanteaza in medie 200 – 220 de zile pe an, iar diferenta pe la vreo 300 si ceva de zile o acopera distribuitorii, ceea ce inseamna ca baga si ei circa 250 – 300 de mil. euro in sistem pe an”, spune Robert Popescu, directorul general al A & D Pharma, grup care detine cel mai mare distribuitor de pe piata, Mediplus.
“Acesti bani, noi nu i-am luat de acasa, ci de la banci…daca mai creste numarul de zile de plata de la Casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.), nu mai avem de unde sa aducem bani. De la banci nu mai avem cum, suntem toti cu gradele de indatorare sus mai ales ca bancile cauta sa isi puna banii in rezerve”, avertizeaza seful A & D Pharma.
Potrivit unei directive europene, din 2013 acest termen in care CNAS face platile catre companii ar urma sa fie de 30 de zile.
In acest moment, platile pe care CNAS le face catre operatorii privati din sistem depaseste 300 de zile, ajungand la 330 de zile, chiar un an.
Aceasta situatie pune presiune pe companii, care trebuie sa explice bancherilor, auditorilor sau furnizorilor de ce nu incaseaza banii la 120 de zile pentru programele nationale, si la 210 de zile in cazul celorlalte medicamente.
Robert Popescu, care ocupa si pozitia de presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, spune ca o solutie ar fi ca termenul in care CNAS face platile sa fie transparent si daca ar fi pus i