Preşedintele Traian Băsescu a comentat, într-un interviu la televiziunea publică, situaţia politică din Italia şi Grecia calificând-o drept „soluţia disperării" fiindcă reprezintă chiar „soluţia în care partidele nu mai au curaj să-şi asume trecerea prin criză, ori nu mai au curajul, ori nu mai pot".
Şeful statului a mai precizat că „acolo unde politicul ori nu-şi mai asumă răspunderea, ori nu mai poate, se apelează la tehnocraţi, nu întodeauna însă şansele de redresare sunt suficient de puternice atâta timp cât ai un prim-ministru care nu are susţinere politică" şi atunci „te ferească Dumnezeu de eşecul tehnocraţilor". Preşedintele Băsescu îşi explica raţionamentul spunând că „politicul încă o mai poate scoate la capăt sacrificând voturi. Politicul are ce sacrifica, tehnocratul nu are nimic de sacrificat", sugerând că ar fi foarte greu pentru un tehnocrat să „îşi asume într-un moment în care nu mai ai altă soluţie tăieri de salarii".
Şeful statului a dat şi exemplul unor tehnocraţi români care, în opinia sa, după ce au fost numiţi în funcţie, nu au avut rezultatele scontate: „şi noi am avut miniştri de finanţe şi oameni în guverne foarte titraţi. Vă dau câteva nume: Coşea, Dăianu, au fost nume sonore ca economişti. Puteţi să-mi spuneţi rezultatele lor ca tehnocraţi în urma mandatului pe care l-au îndeplinit în guverne? Vă spun eu: au fost zero".
De aceeaşi părere ca şeful statului este şi preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, care a spus în emisiunea "Dezbaterile Rl", că este sceptic în ceea ce priveşte venirea unui premier tehnocrat în România. Cristian Diaconescu a declarat că, dacă se ţine cont de "modul în care este partajată scena politică în acest moment şi cât de agresive sunt temele avute în vedere de politicieni", îşi exprimă rezervele că „un anume tehnocrat va fi capabil, la un moment dat, să genereze politici de austerit