Datoria Germaniei de a ajuta financiar statele din zona euro nu este una imorală, notează Business Insider, având în vedere beneficiile de care s-a bucurat statul odată cu adoptarea monedei unice europene, consolidându-şi puternic atât poziţia în ceea ce priveşte competitivitatea exporturilor cât şi balanţa comercială în raport cu produsul intern brut.
Cu toate acestea, opinia publică germană s-a arătat, în mai multe rânduri, reticentă sau chiar împotriva salvării unor state precum Grecia din pragul falimentului. La începutul lunii noiembrie, o publicaţie din Germania cerea un referendum pentru a consulta populaţia în legătură cu măsurile de salvare a statului elen. "Acum, ajunge! Noi garantăm sute de miliarde de euro pentru a salva grecii falimentari, iar acum, ei vor întâi să decidă prin referendum dacă vor să facă economii", nota Bild.
Începând cu anul 1999, când Germania a trecut de la moneda naţională, marca, la euro, exporturile ei au devenit tot mai competitive, fiind mai ieftine decât cele ale altor state care aderaseră la uniunea monetară europeană. Asta pentru că, la vremea aceea, marca germană era mai puternică decât euro.
Mai mult, de la sfârşitul anilor '90 şi până în prezent, balanţa comercială a Germaniei, ca pondere în raport cu PIB-ul, a trecut de la un deficit redus la un surplus puternic, potrivit celui mai recent raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de The New York Times.
Astfel, băncile de la periferia zonei euro au ales să-şi încredinţeze lichidităţile unor bănci germane. În graficul de mai jos se poate urmări evoluţia depozitelor către băncile nemţeşti faţă de cele ale PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania), în perioada 2002-2011. Cifrele sunt exprimate în miliarde de euro.
Economiile germanilor au explodat
Sursă:Council on Foreign Relations
Avântul Germaniei se datorează şi p