Băncile austriece vor trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est, potrivit unei instrucţiuni emise de Banca Centrală a Austriei. Decizia este încă un exemplu pentru efectul de domino pe care criza datoriilor suverane din zona euro îl poate avea pentru economiile din restul lumii. România este una dintre ţările ce ar putea fi puternic afectate, deoarece sectorul bancar românesc este dominat de băncile austriece.
Restricţiile cuprinse în reglementările Băncii Centrale a Austriei vin pe fondul încerărilor oficialilor austrieci de a apăra ratingul „AAA” al țării lor, în contextul în care ratingul suveran maxim pe care Austria îl deţine în prezent ar putea fi afectat de îngrijorărilor născute de şansele în creştere ca guvernul de la Vienna să fie forţat să-și salveze băncile datorită pierderilor suferite de acestea în estul și centrul Europei. Iar îngrijorările cu privire la sectorul bancar austriac sunt accentuate de expunerea pe care o are față de criza datoriei suverane a Italiei.
Această decizie, aparent unilaterală, a băncilor austriece, arată că și cele mai puternice economii ale zonei euro resimt efectele crizei datoriei suverane.
Ungaria, țară vecină, a cerut, luni, asistență precauționară din partea Fondului Monetar Internațional și a Uniunii Europene, după ce, acum 18 luni, a întrerupt, brusc, orice colaborare cu FMI.
Banca Centrală a Austriei a făcut publică o declarație în care se arată că Erste Group, Raiffeisen Bank International și Bank of Austria (aceasta din urmă deținută de banca italiană Unicredit) vor fi împiedicate să ofere împrumuturi în țările din estul și centrul Europei care depășesc ca valoarea depozitelor din țările respective. Subsidiarii care sunt expuși riscului într-un grad mai mare trebuie să se asigure că rata reprezentată de noile împrumuturi față de gradul de refinanț