În piaţa bancară există două oferte de economisire cu randamente duble faţă de cele ale depozitelor, după care poţi opta pentru cea mai avantajoasă variantă de credit locativ. Sursa: REUTERS
Puţină lume probabil a auzit de sistemul de economisire-creditare, desfăşurat pe plan local prin cele două bănci pentru locuinţe (bpl) – BCR BpL şi Raiffeisen BpL. De asemenea, un procent şi mai mic cunoaşte cum funcţionează sistemul băncilor pentru locuinţe şi care sunt avantajele sale incontestabile. În materialul de faţă vom încerca să-ţi prezentăm în detaliu caracteristicile şi beneficiile sistemului de economisire-creditare.
În primul rând, trebuie să ştii că poţi apela la una din cele două bănci pentru locuinţe fie având în vedere doar economisirea, când poţi obţine randamente anuale de 13-14%, fie pentru un pachet economisire-creditare, care, pe lângă cea mai avantajoasă economisire, ai posibilitatea de a accesa cel mai ieftin credit locativ (ipotecar sau pentru îmbunătăţirea locuinţei).
Singura condiţie pentru a beneficia de un randament de 13-14% pentru economisire este să acumulezi regulat timp de 5 ani, în limita a 1.000 euro anual/contract (circa 350 lei lunar). Practic, randamentul neaşteptat de ridicat din perioada de economisire este determinat în principal de prima anuală de la stat, de 25% din suma economisită într-un an, dar nu mai mult de 250 de euro. Astfel, pentru a maximiza randamentul, este recomandat ca sumele mai mari să fie împărţite în mai multe contracte de maximum 1.000 euro/anual (pe numele părinţilor, copiilor etc). În plus, pentru sumele destinate unei economisiri mai avantajoase, ambele bănci plătesc o dobândă anuală de 3%. La sfârşitul celor cinci ani de economisire, clientul poate retrage sumele acumulate, fără vreo justificare pentru utilizarea banilor.
Dacă însă clientul îşi doreşte accesarea un cred