Arhitecţii dobrogeni din cadrul Ordinului Arhitecţilor au deschis, ieri, pentru publicul constănţean, o expoziţie inedită, intitulată „Cazinoul Constanţa, o istorie în imagini".
Pentru a marca istoria Cazinoului, Ordinul Arhitecţilor - filiala Constanţa a organizat o expoziţie intitulată „Cazinoul Cons-tanţa, o istorie în imagini". Deschiderea ei a avut loc ieri şi a reunit, în Sala Remus Opreanu a Prefecturii, constănţeni de toate vârstele, oameni de cultură, alături de arhitecţii care au lucrat la acest proiect. „Nu am pus fotografii actuale în expoziţia privind evoluţia Cazinoului. Am încercat să păstrăm ceea ce este frumos din Cazinou", a spus prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz.
Amintiri despre Cazinou
Cetăţenii oraşului, îndeosebi cei de vârsta a treia, şi-au adus aminte cu emoţie de celebrul edificiu de altădată privind faleza devenită loc de promenadă, spaţiu unde se etalau toaletele la modă sau terasa dinspre mare a Cazinoului. Cele câteva panouri pregătite special pentru a marca evoluţia Cazinoului de la 1873 până astăzi au surprins plăcut vizitatorii expoziţiei prin fotografiile de detaliu ale interioarelor clădirii, construită în stilul Art-Nouveau, inaugurată pe data de 15 august 1910. Arhitecţii constănţeni au cuprins laolaltă documente şi planurile edificiu-lui, devenit un simbol al Cons-tanţei. De asemenea, expoziţia reuneşte acte de la Arhivele Statului Constanţa, copii după proiectele de la Institutele de Proiectări din Constanţa, fotografii şi cărţi poştale de la colecţionari, copii după ziarele vremii dinainte şi după primul război mondial, perioada interbelică şi chiar din era comu-nistă. „Dintotdeauna acest Cazinou a fascinat, indiferent ce utilitate a avut. Imaginile din interior sunt deosebite, cu acele scări şi candelabre strălucitoare. Cazinoul a fost şi trebuie să rămână un reper al oraşului", ne-a spus un constă