Şansa de vindecare a tumorilor mamare poate fi de 100%, dacă acestea sunt depistate în fază incipientă.
România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului la sân. Cancerul de sân, urmat de cancerul de col uterin, reprezintă cele mai frecvente forme de cancer care afectează femeile din România. Specialiştii susţin, pe de o parte, că multe formaţiuni canceroase apar sub forma unor noduli care pot fi detectaţi în mod uzual prin palpare. Pe de altă parte, că există însă numeroase cazuri în care aceşti noduli nu sunt detectaţi la palpare din cauza dimensiunii foarte mici sau faptului că sunt situaţi într-o zonă adâncă şi mai greu accesibilă în interiorul organismului.
Inventată de specialiştii japonezi în ecografie, sonoelastografia este o nouă tehnică ecografică ce măsoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei înlătură multe dintre dificultăţile de diagnosticare ale cancerului. Ea combină avantajele ecografului (adâncimea de penetrare şi rezoluţia) cu sensibilitatea la diferenţele de rigiditate ale ţesuturilor analizate.
‘Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţii’, a explicat dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generală la Centrul Medical Focus, transmite Agerpres. Unul dintre avantajele acestei investigaţii este lipsa durerii. În plus, este non-invazivă, sânul nu este iradiat şi nu sunt efecte secundare.
‘În cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic între 3 şi 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela că nu iradiază sânul, aşa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetată oricât de frecvent fără a determina efectele secundare ale iradierii, fiind în acelaşi timp nedureroasă. Aplicată corespunzător şi în coroborare cu celelalte m