După ce oamenii de ştiinţă de la CERN au anunţat că au depăşit pentru a doua oară viteza luminii prin intermediul neutrinilor, reacţiile lumii ştiinţifice nu s-au lăsat aşteptate. Mai mulţi specialişti contestă rezultatele şi modul în care s-a desfăşurat experimentul, scrie presa britanică.
Unul dintre critici a fost câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 1979, Sheldon Glashow, care a menţionat faptul că se îndoieşte că neutrinii nu şi-au pierdut din energie în cursul excursiei lor din Elveţia, până la Gran Sasso, în Italia, unde a fost făcut al doilea test. Cu toate acestea, experţii de la CERN au declarat că nu s-a înregistrat nicio pierdere de energie cu ocazia reexaminării.
„În mod normal, neutrinii nu pot ajunge la viteza luminii"
Un alt cercetător care a vorbit despre cel de-al doilea experiment a fost directorul departamentului de fizica particulelor elementare din cadrul Centrului Britanic pentru Ştiinţă şi Tehnologie, David Wark. El a spus că „în mod normal, neutrinii obişnuiţi nu aveau cum să ajungă la viteza luminii şi, în acelaşi timp, să-şi păstreze aceeaşi cantitate de energie".
Unul din reprezentanţii CERN, Tomasso Dorigo, a declarat că concluzia poate fi considerată definitivă, făcând totuşi o remarcă: neutrinii mergeau practic cu aceeaşi viteza ca şi lumina, dar nu mai rapid.
Neutrinii - avans de 18 metri faţă de lumină
Acest al doilea experiment al CERN a fost realizat în cadrul proiectului CNGS, „CERN Neutrinos to Gran Sasso". Astfel, raza de neutrini a fost direcţionată de la CERN către detectorul experimentului OPERA, amplasat lângă masivul Gran Sasso din Italia.
Concluziile au fost uimitoare, spunând că neutrinii au circulat cu 60 de nanosecunde mai rapid decât viteza luminii (1.079.252.848,8 kilometri pe oră).
Practic, neutrinii au avut un avans de 18 metri în faţa luminii (care parcurge un