Românii care solicită viza de America sunt fie neconvingători, fie grăbiţi, fie neatenţi, iar acestea sunt principalele motive pentru care Ambasada SUA la Bucureşti respinge aproape 20% dintre cereri. Pentru a îmbunătăţi statistica, Ministerul de Externe a lansat, marţi, o campanie pentru a-i învăţa pe români să ceară corect viza de America.
Anul trecut, numai 29.000 de români au primit dreptul de a vizita America, ceea ce înseamnă doar 81% dintre solicitanţi.
"O mare parte dintre refuzuri sunt din cauza revenirii unor solicitanţi care nu şi-au schimbat condiţiile de bază pentru care au fost respinşi şi care perseverează, încărcând nota de plată", a spus ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Nota de plată este una care ne afectează pe toţi. E nevoie ca doar 3% dintre dosare să fie respinse pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, adică în grupul statelor ai căror cetăţeni circulă fără vize în Statele Unite.
"Atunci când au avut loc schimbări în situaţia ta personală, trebuie să faci încă o solicitare, dar trebuie să existe o schimbare de substanţă a situaţiei", a precizat ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein.
Un alt motiv pentru care românilor li se refuză viza de SUA este lipsa de atenţie atunci când completează solicitarea. Circa 15% dintre solicitanţi completează greşit formularele, motiv pentru care MAE şi Ambasada SUA au lansat campania de informare Viză pentru SUA.
"Ce ne interesează este să informăm cât mai bine publicul larg, astfel încât oamenii să nu îşi piardă timpul şi banii, redactând prost piesele de la dosar sau neştiind de ce au nevoie pentru a obţine viza", a spus ministrul Baconschi.
În afară de mai multă atenţie şi de informare completă, pe site-ul ministerului şi al Ambasadei, românii care cer viză trebuie să îndeplinească o condiţie de baz