Bursa a închis sesiunea cu o scădere de 0,75%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au pierdut până la 5,86%, după ce deputaţii nu au discutat nici marţi pe tema iniţiativei legislative de creştere a pragului maxim de deţinere.
Deşi la mijlocul zilei acţiunile SIF erau în urcare cu până la 2,18%, după ce Camera Deputaţilor a încheiat şedinţa de marţi din plen fără a discuta proiectul privind majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% titlurile au trecut pe scădere. La finalul sesiunii preţurile acţiunilor afişau corecţii cuprinse între 4,16% şi 5,86%.
Unii investitori nu au mai aşteptat votul din plen şi au început să marcheze o parte din profituri încă de luni, când preţurile acestor acţiuni au scăzut cu până la 4,65%. Corecţiile vin după ce SIF-urile au urcat săptămâna trecută cu cel mult 17,4%.
"Ceea ce s-a întâmplat azi (marţi, n.r) la Camera Deputaţilor intră în spectacolul obişnuit pentru SIF-uri. Cred că încă se dau lupte în culise pentru adoptarea sau neadoptarea acestui amendament. Şi mai mult ca sigur, ceea ce s-a întamplat astăzi (marţi, n.r) se va mai repeta şi în alte zile, atunci când va figura pe ordinea de zi. Dar, ca orice lege bună este şi va fi < născută > cu greu şi va fi contes-tată. Tocmai aceste tergiversări va face deliciul speculatorilor care vor avea ţintă precisă SIF-urile în perioada adoptării amendamentului", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.
Potrivit lui Murgoci, jucătorii vor fi în continuare cu ochii pe SIF-uri, încercând să profite la maxim de războiul declaraţiilor şi al promisiunilor.
Investitorii de pe piaţa de capital aşteaptă deznodământul acestei iniţiative din vara anului 2009, când un grup de senatori şi deputaţi a lansat acest proiect de lege.
Evoluţia SIF-urile a făcut notă dis-cordantă cu ceea ce s-a în