Cinci persoane care au făcut tratamentul cu interferon povestesc despre reacţiile adverse pe care le-au avut de îndurat şi despre cum au trecut peste ele.
Teama de boală şi dorinţa de a se însănătoşi au motivat-o pe Maria C. (73 ani) din Braşov să treacă peste neplăcerile cauzate de tratamentul cu interferon: frisoane foarte puternice, dureri de cap şi o slăbiciune resimţită în tot corpul. „Am fost diagnosticată cu hepatită C în 1999 şi eram printre primii care făceau tratament. Multora le era şi frică să-l înceapă. La trei luni după ce am început tratamentul, l-a oprit Casa de asigurări din lipsă de bani. L-am continuat pe cont propriu timp de două săptămâni, după care n-am mai putut face faţă financiar. După o lună, am reluat tratamentul gratuit. Reacţiile adverse sunt foarte neplăcute. Membranele nazale şi gâtul erau foarte uscate. Aveam palpitaţii şi mă întrebam ce m-aş fi făcut dacă lucram", povesteşte Maria C.
Deşi au trecut zece ani de la tratament, Maria C. spune că efectele adverse ale interferonului se resimt şi acum. „Am mâncărimi de piele şi am făcut şi psoriazis. Mă simt foarte rău din punct de vedere reumatic şi am bănuiala că este de la interferon", spune Maria. Când face o evaluare a tratamentului, femeia încearcă însă să păstreze un echilibru în concluzii: „Tratamentul cu interferon a adus multe lucruri rele, dar dacă nu atacam virusul, ar fi dansat mai bine. Nivelul transaminazelor a scăzut la două săptămâni de la tratament şi aşa a rămas şi acum. Viremia însă costă 500 de lei şi nu-mi permit să o fac. Mai sunt persoane care au urmat calea naturistă şi care se simt la fel ca mine", spune Maria C.
„Am ajuns să am o reacţie urâtă la tot ce e din plastic"
Agnes Diaconu, preşedintele filialei Sano-Hep Carei, Satu Mare, a terminat tratamentul cu interferon în 2006, însă boala a recidivat. Cele mai urâte reacţii adverse de c