Omenirea nu se confruntă cu o criză economică şi financiară, ci cu o criză majoră de încredere politică şi, în special, cu o criză uriaşă de încredere în bănci, a declarat, ieri, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) şi raportor special ONU, Călin Georgescu, citat de Agerpres.
"În acest moment sunt convins, ştiu şi pot să o demonstrez că omenirea nu se confruntă cu o criză economică şi financiară, ci cu o criză de încredere politică majoră şi, în special, bancară, formidabilă, uriaşă. Practic, orice guvern, şi nu doar în România, se confruntă cu două elemente esenţiale - şi vedem ce s-a întâmplat în Grecia, în Italia, ce se întâmplă în Egipt şi în Spania - şi anume că sindicatele nu mai au timp să dialogheze. Vor fapte şi faptele nu există. Pe de altă parte, este o situaţie foarte jenantă din partea băncilor, care nu au avut o solidaritate în ceea ce priveşte protecţia socială", a spus Călin Georgescu.
Referindu-se la România, el a sub-liniat că băncile de aici sunt "eminamente" străine, situaţie care presupune două conflicte majore. Primul vizează faptul că deciziile se iau la banca mamă, şi nu aici, iar al doilea este că fiecare bancă străină în România "jonglează din creion cum vrea ea", iar asta nu poate să ajute la implementarea strategiei de dezvoltare durabilă.
Potrivit raportorului special ONU, strategia nu a putut fi implementată şi din cauza obstacolului reprezentat de criza economică.
"Eu pot să spun un singur lucru: că Uniunea Europeană a solicitat elaborarea strategiei de dezvoltare durabilă şi, ulterior, în 2009, a apărut Europa 2020, care reprezintă de departe strategia precisă de urmat, cu elemente clare din punct de vedere al economiei verzi. Deci, practic, există o strategie, important este să existe voinţa politică de a fi implementată", a subliniat şeful CNDD.
În context, Călin Georgescu a at