Străinii deţin în România teren agricol în valoare de cel puţin 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care aceştia controlează peste 700.000 de hectare, potrivit calculelor ZF care iau în considerare datele de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.
"Cei mai activi cumpărători de terenuri în România sunt din ţări precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudită şi Iran. Este periculos modul în care se valorifică acest teren, pentru că este posibil să se dirijeze spre export întreaga producţie", a declarat ieri ministrul agriculturii Valeriu Tabără.
Datele sunt primele cifre oficiale prezentate oficial de Ministerul Agriculturii în legătură cu suprafeţele agricole deţinute de străini în România. Terenurile aflate în proprietatea sau care sunt luate în arendă de străini reprezintă 8,5% din totalul terenurilor arabile disponibile. Pe primul loc în topul deţinătorilor străini de teren agricol se situează investitorii italieni (24,2%), cei germani (15,5%), oamenii de afaceri din ţările arabe (circa 10%), spaniolii (6,2%), austriecii (6,3%), ungurii (8%) şi danezii (4,5%).
Aceşti investitori deţin terenurile din România prin intermediul companiilor înregistrate local. În prezent cetăţenii străini nu pot achiziţiona la liber teren, aceştia fiind obligaţi să aibă reşedinţă stabilă în ţară sau să facă achiziţiile ca şi persoană juridică. Aceste bariere nu au pus însă piedică celor interesaţi de investiţii în terenurile româneşti. Spre exemplu, companii precum Maria Trading şi Agro Chirnoghi, deţinute de un grup de oameni de afaceri libanezi, au ajuns să controleze peste 25.000 de hectare de teren. Cei mai mari proprietari de teren agricol rămân însă companiile cu capital românesc. Astfel, TCE 3 Brazi, controlată de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, exploatează peste 56.000 de hectare, iar următorii doi propr