De zece ani, Ninel Cârciumaru face machete de biserici, corăbii, maşini, dar şi lucrări după Brâncuşi, pe care le vinde apoi în toată lumea, inclusiv peste Ocean. Craioveanul care şi-a făcut un renume din sculpturile în miniatură se poate lăuda că a „ctitorit“ peste 400 de lăcaşuri de 20 de centimetri înălţime.
Ninel Cârciumaru, în vârstă de 44 de ani, a realizat prima machetă în urmă cu aproape un deceniu. De atunci, şi-a transformat pasiunea în meserie. Deşi are diplomă de maistru instructor pentru dansuri populare, chemarea spre artă l-a îndemnat să lucreze cu mâinile. S-a apucat să sculpteze lucrări în lemn, precum biserici, corăbii, avioane militare, maşini de epocă, trenuri, caleşti, piese care îi înfăţişează pe Dracula şi pe Vlad Ţepeş, dar şi opere ale lui Constantin Brâncuşi.
Vara lucrează în parc, iarna - în bucătărie
Şi pentru că lucrurile mici nu au nevoie de spaţii mari ca să se nască, artistul îşi împarte atelierul cu bucătăria. „Vara stau pe iarbă, în Parcul Romanescu, cât e ziua de lungă şi acolo fac mănăstiri şi tot ce primesc o comandă, dar acum, că e frig, e mai greu. Am la dispoziţie bucătăria, care e mică pentru un atelier, dar îmi fac treaba în ea, nu mă plâng", explică Ninel, care mărturiseşte că s-a apucat de sculptat din pasiune.
„Eu iubesc lemnul. Mintea mea e toată ziua la lucrări, am mâinile cu bătături şi tăieturi de la unelte, dar nu m-aş plictisi sub niciun chip. Dacă nu dau într-o zi cu dalta în lemn, dacă nu cioplesc, nu sunt eu", mai spune craioveanul, în locuinţa căruia se găsesc împrăştiate peste tot bucăţi de lemn. „I-am zis soţiei că de-aia am şi luat apartament cu mai multe camere. Bine, eu am lemn şi în bucătărie, şi în baie, şi în sufragerie, şi pe hol!", adaugă sculptorul amator.
Arta lui Ninel, unicat în Oltenia, este la mare căutare peste hotare, în special printre americani, italieni şi spanio