Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marti, cu majoritate de voturi, cererea de pensionare formulata de judecatorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Iuliana Pusoiu, aceasta fiind cercetata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de judecatoarea Gabriela Barsan, pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres.
Membrii CSM au admis, cu majoritate de voturi, cererile depuse in datele de 10 octombrie, 28 octombrie si 31 octombrie de eliberare din functie, prin pensionare, de catre judecatoarea Iuliana Pusoiu, considerand ca aceasta indeplineste conditia de pensionare, avand o vechime in profesie de 32 de ani, o luna si sapte zile.
"Este vorba de cererea persoanei si nu putem sa-i afectam dreptul sub amendamentul ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie", a declarat in timpul sedintei presedintele CSM, Horatius Dumbrava.
Directia Resurse Umane a transmis plenului CSM ca Iuliana Pusoiu se poate pensiona, conform legii, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, deoarece are o vechime in munca de 32 de ani (din care 30 ani in functia de judecator, in timp ce legea prevede un minimum de 25 de ani).
Judecatoarea Iuliana Pusoiu si presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal al ICCJ, Gabriela Barsan, au fost puse sub acuzare de procurorii DNA, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
Alaturi de cele doua judecatoare, procurorii au mai inceput urmarirea penala pe numele avocatei Claudia Gherbovan Silinescu si fata de omul de afaceri Gabriel Chiriac, acuzati de cumparare de influenta.
CSM vrea sa-i lase pe judecatorii corupti fara pensia de serviciu
"In perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Barsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan-Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel