Criza care s-a declanşat în urmă cu doi ani în Grecia afectează acum Spania, Franţa şi Belgia. Noile guverne de tehnocraţi de la Roma şi Atena şi noua administraţie conservatoare de la Madrid nu au reuşit să calmeze pieţele.
Nici schimbarea de guverne, nici promisiunile făcute Bruxelles-ului de noii lideri de la Madrid, Atena, Roma, Irlanda nu au reuşit să calmeze pieţele. Din contră, efectele se extind către „inima Europei”. Randamentele obligaţiunilor spaniole, italiene, franceze au crescut ieri. Un semnal sumbru pentru noul guvern conservator a venit ieri, la emisia de obligaţiuni: dobânda a crescut la 6,61% pentru cele cu termen de zece ani şi la 6,02% la cele cu termen de cinci ani. Ceea ce înseamnă că „preţul" banilor a devenit prea mare şi că Spania ar putea avea nevoie de ajutor financiar de urgenţă.
Spania cere ajutor
Ţara nu se mai poate împrumuta de pe pieţe la acest preţ, au admis ieri conservatorii (Partidul Popular) spanioli. Va fi nevoie de o strategie clară, concertată la nivel european. „Spania nu poate continua să se finanţeze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea instituţiilor europene printr-o strategie operaţională comună la nivelul zonei euro, pentru a ne salva şi garanta datoria de stat", a afirmat Maria Dolores de Cospedal, vicepreşedinte al Partidului Popular, citată de Bloomberg. Liderul partidului şi viitorul premier, Mariano Rajoy, i-a cerut cancelarului german Angela Merkel ca ţările care îşi respectă obligaţiile (nivelul de deficit, reformele, măsurile de austeritate) să fie salvate de instituţiile europene. Maria Dolores de Cospedal, vicepreşedinte al Partidului Popular (Spania)
Spania a fost ajutată în ultimele săptămâni de Banca Centrală Europeană, care a intervenit şi a cumpărat obligaţiuni spaniole pentru a menţine stabilă dobânda. Acţiunea BCE nu a fost suficientă. Spania va avea nevoie şi de al