Cu un "palmares" care cuprinde cea mai ridicată rată a şomajului din Europa şi o revenire economică anemică, guvernul socialist spaniol a devenit al cincilea executiv european răsturnat de puseurile crizei datoriilor, după ce Italia şi Grecia au numit noi premieri, iar irlandezii şi portughezii şi-au "concediat" liderii după ce aceştia au cerut ajutor financiar internaţional.
În acest context, liderul Partidului Popular (PP) spaniol Mariano Rajoy a obţinut cea mai mare majoritate parlamentară la o alegere din ultimul sfert de secol, ceea ce-i dă mai mult spaţiu de manevră pentru a repune pe picioare economia fragilă a ţării, scrie Bloomberg.
Partidul Popular a câştigat alegerile parlamentare cu 44,5% din voturi şi a obţinut 186 dintre cele 350 de locuri din Parlament. Contracandidatul socialist Alfredo Perez Rubalcaba a reuşit să atragă 28,7% din voturi, iar partidul său a obţinut 110 locuri în parlament. Aceste rezultate sunt cele mai rele pentru socialişti de la revenirea Spaniei la democraţie, în 1978.
"Din punctul de vedere al pieţelor, majoritatea parlamentară a Partidului Popular este exact ceea ce a prescris medicul", a afirmat Nicholas Spiro, analist la Spiro Sovereign Strategy.
Rajoy a promis că va reduce deficitul bugetar şi va recâştiga creditul de top pentru Spania, economie care, susţinută doar de motoarele exporturilor şi turismului, ar putea intra din nou în recesiune anul viitor. El a avertizat însă că nu va putea face miracole pentru a scoate ţara din criza economică acută în care se află, scrie The Telegraph.
După mai puţin de doi ani de creştere economică anemică care au urmat contracţiei provocate de prăbuşirea pieţei imobiliare, situaţia economiei este îngrijorătoare. Cererea internă este aproape inexistentă, şomajul a ajuns la un nivel record, de peste 22%, iar ţinta de deficit bugetar va fi greu de at