Cu Băsescu suspendat şi Geoană demis, Roberta Anastase ajunge preşedintele României.
Deschiderea concomitentă a două fronturi. Cel extern cu Traian Băsescu şi cel intern cu Mircea Geoană. „Operaţiunea Geoană" a fost gândită iniţial în stil blitzkrieg, dar a eşuat într-un război de uzură. PSD intră într-o fundătură procedurală, lăsând impresia că este total incapabil să planifice cu două-trei mutări înainte procesele politice pe care le declanşează. De aici senzaţia de imaturitate şi de improvizaţie care grevează imaginea acţiunilor PSD.
Alegerea proastă a momentului. PSD pleacă la război la sfârşitul anului. Practic, dacă obiectivele ar fi atinse, în luna decembrie, România ar rămâne fără numărul unu şi numărul doi în stat. În această logică, cadoul de Sărbători al PSD pentru români ar fi Roberta Anastase preşedinte al ţării. E adevărat, doamna Anastase are evidente calităţi în numărarea voturilor la Camera Deputaţilor, dar nu cred că ăsta este un motiv pentru care PSD ar iubi-o atât de mult încât să o trimită interimar la Cotroceni.
Schimbarea obiectivelor ofensivei. La început s-a precizat că PSD urmăreşte să obţină şefia Senatului, întrucât Mircea Geoană lucrează cu inamicul. După care, Victor Ponta a declarat că PSD îşi asumă pierderea postului, debarasarea de Mircea Geoană fiind scopul urmărit cu orice preţ. Dacă PSD nu obţine şefia Senatului, nu va putea să-şi pună un om interimar la Cotroceni, în cazul suspendării preşedintelui. Pierderea avantajului strategic înainte de lupta finală. Suspendarea preşedintelui reprezintă arma supremă, dar are efect după alegeri. În cazul în care Traian Băsescu va refuza numirea unui premier USL, va risca, pe bună dreptate, suspendarea din funcţie şi demiterea prin referendum. Acum, ameninţarea cu suspendarea nu are niciun efect. Traian Băsescu nu este omul să se sperie uşor, mai ales că şansele de a fi scos d