Legea asistenţei sociale a fost votată marţi de deputaţi, decizia fiind luată cu 168 de voturi pentru, cinci împotrivă şi nicio abţinere.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de act normativ iar după votul plenului, el urmează să fie transmis preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare. Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se referă la corelarea sistemului naţional de asistenţă socială cu modelele existente în alte state ale UE, diminuarea şi limitarea dependenţei faţă de ajutorul acordat de stat prin participarea activă a persoanei sau familiei la programul de intervenţii individualizat, construirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială serviciilor sociale într-un pachet de măsuri adecvate şi complementare, simplificarea procedurilor administrative. Legea asistenţei sociale figura pe agenda şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor încă de săptămâna trecută, ea nefiind însă supusă la vot atunci, din lipsă de cvorum.
Pe 31 octombrie, preşedintele Traian Băsescu le-a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, prin care cerea urgentarea adoptării proiectului legii asistenţei sociale. ‘Revin cu această scrisoare asupra unei rugăminţi adresate dumneavoastră în data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a următoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; proiectul legii asistenţei sociale‘, se arăta în scrisoarea preşedintelui.
Înaintea votului final de marţi, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a cerut, în numele grupului PNL, votarea prin apel nominal, solicitare care a fost însă respinsă.