Comisia Europeană va propune, miercuri, o serie de măsuri prin care va înăspri controlul Uniunii asupra politicilor bugetare ale ţărilor membre zonei euro.
Astfel, politicile economice şi bugetare ale guvernelor respective vor putea face obiectul unor controale periodice din partea Uniunii. Mai mult, prin votul celorlalţi membrii, statele cu probleme, care pot pune în pericol sistemul, pot fi obligate să accepte ajutor financiar.
Aceste propuneri, al căror scop este de a îmbunătăți felul în care zona euro este guvernată, reprezintă maximul posibil care poate fi făcut fără a modifica tratatul Uniunii Europene, conform analiștilor care le-au studiat, arată publicaţia financiară „Wall Street Journal”. Planurile sunt parte a unui efort mai larg de a lărgi spectrul de măsuri ce pot fi luate pentru rezolvarea crizei economice.
Tot miercuri, Comisia Europeană va publica un document care va trasa opțiunile pe care Europa le are la îndemână pentru unificarea efortului guvernelor de a strânge fonduri prin crearea de piețe de obligațiuni comune.
Oficialii germani au declarat că vor lua în considerare propunerile mai ambițioase pentru unificarea resurselor financiare ale zonei euro doar dacă, în prealabil, se va crea un set de reguli pentru a limita capacitatea guvernelor de a-și crește datoria publică, ceea ce ar face din sistemule bancare naţioanale să devină o sursă de instabilitate regională.
Propunerile Comisiei permit o supraveghere mai strictă a membrilor zonei euro care au o datorie publică ridicată și îngăduie țărilor care doresc sau care au nevoie de asistență financiară să-și redemonstreze „stabilitatea financiară”. Conform acestor planuri, Comisia va putea decide momentul în care o țară intră sub aceast cadru de supraveghere special.
Potrivit proiectului, o țară aflată sub supraveghere va trebui să permită contr