În ultimul timp s-a majorat simţitor numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului înregistrate de către organele de urmărire penală, dar şi a celor raportate la autorităţile tutelare. Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii a lansat campania „Atingere indecentă" pentru a preveni astfel de situaţii şi pentru a-i ajuta pe cei care au fost supuşi perversiunilor.
„Iniţiativele existente în domeniul prevenirii şi combaterii abuzului sexual asupra copilului sunt insuficiente, fragmentare. Resursele alocate pentru a aborda această problemă sunt inadecvate", a declarat Daniela Sâmboteanu, preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.
De obicei, abuzul sexual asupra copilului este tăinuit atât de abuzator cât şi de copilul-victimă. Studiile realizate în domeniu demonstrează faptul că violenţa sexuală faţă de minori este un fenomen ascuns, o mare parte din cazuri nu sunt raportate. Copiii-victime rămân cu sechele grave, iar abuzatorii nu sunt pedepsiţi. „Minorii, în afară de frică, durere, simte şi ruşine. Din acest motiv, poate să ţină în taină, uneori ani în şir, faptul că este abuzat. Potrivit statisticilor, în 80-85% de cazuri, minorii îl cunosc pe abuzator, acesta fiind fie un membru al familiei, fie o persoană din anturajul copilului", a spus Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului din Chişinău, copartener în Campanie.
Anul acesta în municipiul Chişinău au fost raportate 132 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor. În acelaşi timp doar 60 de cazuri au ajuns în instanţele de judecată. Daniela Sâmboteanu susţine că deseori, după ispăşirea pedepsei, abuzatorul revine în mediul copiilor. Conform statisticilor, un abuzatorpoate agresa în jur de 60 de copii sau supune un minor perversiunilor de 60 de ori.