La fiecare 30 de secunde, în lume, un om moare din cauza tumorilor pulmonare, atrage atenţia Liga Română de Cancer.
În peste 80% din cazuri, cancerul pulmonar este depistat prea târziu. Din această cauză, doar 14% din persoanele diagnosticate ajung să supravieţuiască mai mult de cinci ani, avertizează specialiştii în contextul „Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar".
„Faptul că acest tip de cancer se depistează tardiv este cu atât mai grav cu cât, în aceste situaţii, tratamentele actuale nu reuşesc decât să prelungească viaţa, nu şi să vindece boala", spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Pentru a depista din timp cancerul pulmonar ar trebui ca fiecare dintre noi să facă periodic o serie de investigaţii, precum radiografie pulmonară, analize de spută sau examen CT (tomografie computerizată). Iată de ce, în perioada 4-30 noiembrie, Liga Română de Cancer a lansat campania de informare şi de educare privind implicaţiile cancerului pulmonar.
În cadrul acestei campanii, 600 de persoane beneficiază de radiografii pulmonare gratuite în centrele Euromedic România din Arad, Bucureşti (Fundeni), Constanţa şi din Petroşani. Investigaţiile se fac pe baza voucherelor disponibile pe site-urile www.invingemcancerul.ro, www.romaniancancerleague.org şi www.euromedic.ro.
Fumatul nu este singurul vinovat
Principalul factor implicat în apariţia cancerului pulmonar este fumatul. Astfel, potrivit medicului Florin Mihălţan, incriminate de apariţia bolii sunt în primul rând „cele peste 4.000 de substanţe toxice conţinute de ţigări, dintre care 64 de chimicale care induc cancerul (precum benzen, formaldehidă, cianuri, DDT, poloniu sau cadmiu). Aceste substanţe generează mutaţii genetice care favorizează înmulţirea necontrolată a celulelor modificate, apărând astfel tumori la nivelul plămânilo