Familiile din clasa de mijloc din Romania, dar si din Grecia, Germania, Marea Britanie si Spania sunt tot mai coplesite de povara austeritatii economice.
La un an dupa ce a vorbit cu cinci familii din aceste tari, Reuters s-a intors pentru a vedea ce efecte au avut masurile de austeritate impuse de guverne. A descoperit ca familiile din clasa de mijloc au prea putine motive de optimism si se lupta sa traiasca de la un salariu la altul.
Astfel, daca familia germana s-a declarat nesigura pe ce va aduce viitorul, britanicii se plang ca exista prea putine perspective de imbunatatire a situatiei in perioada imediat urmatoare. Familia spaniola este ceva mai optimista decat in 2010, insa, in Grecia, familia Vassiliadis declara cu amaraciune ca nu vede lumina nicaieri si sentimentul preponderent este dezamagirea.
Familia Stefanescu, din Bucuresti, a achizitionat, in anul care a trecut de la prima vizita Reuters, un set de masa si un aparat de aer conditionat, "lucruri de baza, nu de lux", pentru apartamentul de 65 de metri patrati.
Achizitiile nu au fost usor de facut, avand in vedere ca familia traieste cu aproximativ 2.500 de lei pe luna - capul familiei, Dan Stefanescu, lucreaza pentru o asociatie caritabila, sotia sa este asistenta la neurochirurgie intr-un spital de stat. Cei doi au si copii, Andreea si Vlad.
Familia inca incearca sa isi mai revina de pe urma cresterii TVA si reducerii salariilor bugetarilor cu 25%. In plus, se pare ca salariile nu vor atinge curand nivelul dinainte de criza.
In vreme ce masurile de austeritate au stabilizat finantele publice si au ajutat tara sa se indeparteze de recesiune, familia Stefanescu, la fel ca majoritatea romanilor, nu si-au revenit inca.
Cresterea nivelului TVA la 24% a dus inflatia pana la 8,4% si leul a ajuns la un record negativ anul acest