Societatile romanesti se confrunta cu cele mai mari pierderi din neincasarea facturilor emise catre populatie, intr-un clasament format din 10 tari europene, inclusiv Grecia, arata un studiu al companiei de recuperare creante Eos Ksi Romania.
Astfel, companiile din Romania declara pierderi aproximativ 6% din facturile emise catre persoane fizice. Acest procent de 6%, reprezentand cota creantelor nerecuperabile (pierderi efective) de la persoane fizice, raportat la totalul creantelor inregistrate intr-un an, plaseaza Romania pe primul loc in randul celor 10 tari incluse in studiu.
Pe locul 2 se claseaza Spania, cu un procent al pierderilor efective de 4,6%, urmata de Grecia cu 2,5%. In Rusia, companiile declara pierderi in medie 0,4% din facturile emise pentru clienti persoane fizice, in Marea Britanie aproximativ 1,5%.
Cota creantelor nerecuperabile (sursa: Eos Ksi)Cota creantelor nerecuperabile, atat de la persoane fizice cat si de la companii, se ridica anul acesta la 4,87% in Romania, fata de 4,2% in Grecia.
In vreme ce in Romania cota creantelor nerecuperabile s-a dublat in 2011 fata de rezultatul din 2007 si a inregistrat o crestere semnificativa fata de 2010, in Grecia, cota pierderilor a scazut fata de anul trecut.
"Scaderea din Grecia este explicabila prin faptul ca acolo nu se mai fac afaceri si e usor astfel sa nu mai inregistrezi pierderi", a explicat Georg Kovacs (foto), director general Eos Ksi Romania.
29% dintre firmele romanesti au reclamat blocaje de lichiditati din cauza creantelor neincasate sau a efectuarii intarziate a platilor. La acest capitol, Romania este depasita doar de Grecia, unde 37% din firme au avut probleme cu lichidatile din cauza acestui fenomen.
"Pe acest fundal, termenele de plata foarte generoase acordate de catre companiile romanesti clientilor persoa