Foto: Thinkstock Un sandwich înghiţit în mare viteză între două reuniuni, o felie de pâine cu unt mâncată în maşină, un croissant luat pe fugă înainte de serviciu - sunt obiceiuri care fac parte din viaţa zilnică. Însă, într-o societate în care totul trebuie să meargă repede şi bine, mâncatul în mare viteză poate duce la o moarte prematură, scrie 7sur7.be.
Potrivit unor cercetători neo-zeelandezi, cine mănîncă repede prezintă un risc crescut de obezitate, lucru pus în evidenţă de un studiu japonez din 2008, care arătase că mâncatul rapid triplează riscul de a deveni supraponderal.
"Mâncatul în mare viteză afectează semnalele de saţietate...Sunt necesare circa 20 de minute pentru ca semnalele de saţietate să ajungă la creier. Altfel spus, mâncatul prea rapid umple prea mult stomacul. Înseamnă că aţi mâncat prea mult”, spune profesorul Ian McDonald de la Universitatea Nottingham. Specialistul arată în Daily Mail că "mulţi adulţi dezvoltă acest obicei din copilărie, când sunt nerăbdători să se ridice de la masă”. În plus, mâncarea în exces creşte riscul refluxului gastric.
Când cineva mănâncă repede, înghite şi mult aer, ceea ce poate spori disconfortul: prea mult aer în sistemul digestiv dă naştere la balonări.
Ca să nu apară probleme legate de o alimentaţie prea rapidă, este recomandabil să se adopte câteva reguli:
1. O masă trebuie să dureze destul timp. Sunt necesare 20 de minute pentru trimiterea semnalelor spre creier.
2. Se mănâncă la masă şi nu în faţa televizorului sau făcând şi altceva. Unei mese trebuie să i se aloce cel puţin o jumătate de oră.
3. Alimentele trebuie mestecate. Se evită astfel înghiţirea unei cantităţi prea mari de aer. În timpul mestecatului, se salivează mai mult, iar digestia este mai bună.
4. Se bea apă plată. Apa rămâne cea mai bună băutură, printre altele pentru că nu conţine z