La nivelul Capitalei, reprezentanţii autorităţilor publice locale aşteaptă apariţia noii legi şi o hotărâre din partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru a decide ce vor face cu câinii maidanezi. Directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz crede că noua legislaţie nu va putea fi aplicată decât la jumătatea anului viitor.
ASPA continuă sterilizare- norma 100 de căţele gestante pe săptămână
Directorul ASPA, Robert Lorentz, a declarat pentru gândul că noua lege va putea fi aplicată abia la jumătatea anului viitor. "În România sunt peste 3.360 de localităţi cu primării. Doar în marile oraşe există servicii specializate pentru gestionarea populaţiei canine. Ca legea să poată fi aplicată, mai întâi trebuie aprobate hotărâri prin care se înfiinţează serviciile specializate, apoi trebuie aprobate organigramele şi în final bugetele. La Capitală bugetul se aprobă cel mai devreme în luna martie. În jurul Bucureştiului, la Giurgiu sau Slobozia, nu există astfel de servicii iar bugetele aprobate sunt zero. Dacă Bucureştiul aplică mai devreme legea, toţi câinii din jur vor fi aduşi la noi", ne-a declarat Lorentz.
El a apreciat că în Bucureşti sunt 50.000 de câini fără stăpân iar până la sfârşitul acestei săptămâni are de sterilizat 100 de căţele gestante. "50.000 de câini maidanezi cred că este numărul corect. Apreciem că acum sunt 5.000 de căţele gestante iar dacă CGMB se va pronunţa pentru eutanasiere atunci nu vom mai putea steriliza nici una. Iubitorii de animale le vor ascunde în garaje, subsoluri de bloc sau boxe", a adăugat Lorentz.
Chiliman şi Onţanu sterilizează şi adună câinii în adăposturi
Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 1, a declarat pentru gândul că "instituţia nu doreşte să comenteze în nici un fel noul act normativ. De patru ani am înfiinţat un adă