George Soros, investitor și miliardar, crede că piața obligațiunilor a zonei euro se află într-o situație similară cu cea a sistemului bancar în 2008 și îndeamnă Banca Centrală Europeană să pună piciorul în prag și să oprească actuala criză de încredere care se autoalimentează. „Instituțiile de reglementare consideră, încă, obligațiunile guvernamentale ca fiind garanția de siguranță a sistemului financiar, iar cercul vicios al neîncrederii amenință nu doar stabilitatea instituțiilor financiare din zona euro, ci întreaga lume”, a declarat Soros, citat de CNBC.
În lipsa implicării BCE, presiunile pieţelor se vor intensifica, înrăutățind situația piețelor de obligațiuni, consideră Soros. Totodată, având în vedere că Angela Merkel, cancelarul german, nu este dispusă să accepte emiterea de obligațiuni comune zonei euro (Eurobonduri) și lipsa de credibilitate pe piață a Facilității Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), în opinia investitorului american, singura instituție capabilă să gestioneze criza economică este BCE.
„Banca centrală trebuie să oprească creșterea necontrolată a prețului obligațiunilor pe piață prin orice mijloc posibil, pentru că acest fenomen pune în primejdie stabilitatea monedei unice. Cel mai bun mijloc de a realiza acest lucru este ca BCE să intervină pentru a susţine un nivel sustenabil al randamentelor cerute de piaţă obligaţiunilor emise de guvernele care au implementat politici fiscale responsabile și care nu sunt afectate de programe de ajustare,” a declarat George Soros.
Motivul pentru care investitorul american consideră că o astfel de intervenţie, şi susţinerea unui astfel de nivel limită este necesar. „Obligațiunile italiene și spaniole sunt considerate mult prea riscante pentru a fi cumpărate cu o dobândă de 7%, iar dobânda ar putea, la fel de bine, să crească la 10%. Cu toate acestea, obligațiunile în cauză ofe