Retailul şi imobiliarele sunt principalele victime ale reticenţei băncilor
CITR: Imobiliarele reprezintă sectorul din care falimentul "înghite" cele mai multe companii
Suntem la aproape patru ani întregi de la începerea crizei şi a şirului de probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România, iar cele mai tragice momente, ale companiilor româneşti sau care activează pe diversele sectoare economice locale, sunt intrarea în insolvenţă sau, mai rău, în procedura falimentului.
Cea mai mare problemă a acestei crize, miezul problemei cum l-ar numi alţii, este finanţarea. Cea care a dus la intrarea în incapacitatea de plată a debitorilor şi crearea unor portofolii de credite neperformante în vistieriile băncilor este încă o problemă curentă pentru administratorii de afaceri din România. Pentru că băncile nu mai vor să se păcălească singure acordând credite cu aproape nicio garanţie, firmele care şi-au dezvoltat afacerile într-un mod nesustenabil, nu mai găsesc resurse financiare suficiente. Nu mai găsesc bani pentru a-şi duce activităţile mai departe. Domeniile care au cea mai mare dependenţă de surse de finanţare alternative sunt imobiliarele şi retailul, de aceea şi numărul de "victime" este mai mare decât în orice alt domeniu. Acestora li se mai alătură câteva domenii din industrii precum cea farmaceutică, agroalimentară şi producţia de utilaje. Potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), aceste trei categorii majore au cea mai mare pondere în prezent în piaţa de insolvenţă. În linie cu tendinţele înregistrate în anii precedenţi, CITR consideră că cele mai afectate domenii vor fi şi pe viitor retailul şi imobiliarele.
"În cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvenţă rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanţarea stocurilor, în condiţiile unei structur